Wachtgebied

Er zijn twee wachtgebieden gepland. Eén boven de gemeente Steenwijkerland en één boven de Lemelerberg / Holterberg / Sallandse Heuvelrug. Dat zijn een soort enorme rotondes (zie plaatje Sallandse Heuvelrug), waar de jumbo’s op verschillende hoogtes tegelijk rondjes kunnen draaien tot ze verder mogen in de richting van Lelystad.

Gallery with ID 4 doesn't exist.

Het vorige plaatje is als het ware wat u ziet in vogelvlucht.

Door middel van het volgende plaatje kunt u zich wellicht voorstellen hoe het er vanaf de grond uit gaat zien:

Gallery with ID 5 doesn't exist.

De vliegtuigen vliegen de spiraal aan de bovenkant in op een hoogte van 6000 ft (minder dan 2 km) en gaan dan rondjes draaien terwijl ze dalen. De “rondjes” kunnen een diameter hebben van tientallen kilometers. Op die manier kunnen veel vliegtuigen “gestapeld” worden met tussenruimtes (verticaal) van 1000 ft (330 meter). Als er een groot aanbod van vliegtuigen is, worden ze gedwongen om pas op 3000 ft (minder dan 1 km) hoogte het wachtruim uit te vliegen, verder het Vechtdal in op weg naar Lelystad.

U kunt zich vast voorstellen wat het vliegtuiglawaai betekent voor onze schitterende en kwetsbare natuurgebieden zoals de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben. Om nog maar niet te spreken van milieuvervuiling en effecten op dieren zoals vogels.